کتوزیس چیست ؟
یک مشکل بسیار مشخص برای گاوهای شیری بیماری کتوز (یا استونومیا) است.این بیماری سالیانه خسارات اقتصادی زیادی را به گله های گاو شیری دنیا و خصوصا ایران وارد می کند.
در ایران تحقیقات مستقل زیادی در استانهای مختلف مربوط به وقوع کتوزیس در گله های گاو شیری و میزان خسارات ان انجام شده است .
خصوصا در ایران که میزان دسترسی به علوفه تازه محدود است و کنسانتره نقش ویژه ای را در خوراک گاوهای گوشتی بازی می کند نرخ کتوز به طرز چشمگیری از سایر نقاط دنیا بیشتر است .
وقوع این بیماری در گاوهای شیری مربوط به افزایش تقاضا برای گلوکز توسط حیوان است. کتوز نیز در حیوانات دیگر اتفاق می افتد، و این مشکل با نام های مختلف، به عنوان مثال، مسمومیت حاملگی در جوندگان شناخته شده است.
اغلب، کتوز در تولید گاوها با تولید بالا و یا در جیره های ضعیف دیده می شود. علائم بیماری را می توان قبل از زایمان دید، اما اغلب آنها در ماه اول پس از زایمان و گاهی اوقات در ماه دوم رخ میدهد. در یک گله، کتوز میتواند تنها برای افرادی که تحت تاثیر بیماری قرار دارند یا در بسیاری از گاوهای در یک دوره مشخص تحت تاثیر قرار گیرند، به طور مکرر تبدیل شود.
علت کتوزیس :
این بیماری گسترش یک فرایند متابولیک طبیعی است که در بیشتر گاوهای شیری تولید می شود. مشکل اساسی در کتوز کمبود گلوکز (یا قند) در خون و بافت بدن است. گلوکز توسط گاو از کربوهیدرات ها تولید می شود که جزء اصلی گیاهان و سایر مواد خوراکی در مقادیر مختلف هستند.
در اواخر بارداری، گلوکز به طور مستقیم از بدن مادر عملکرد گوساله را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب رشد می شود. همانطور که شیردهی شروع می شود، گلوکز برای تشکیل لاکتوز (قند شیر) و چربی شیر ضروری است. نیاز به گلوکز در سطوح بالایی است که گلوکز خون (هیپوگلیسمی) کم می شود. 50 گرم گلوکز برای هر لیتر شیر با آزمایش 4.8٪ لاکتوز و 30 گرم برای هر لیتر شیر با آزمایش چربی 4٪ لازم است.
گاوها (و دیگر نشخوارکنندگان) نمی توانند در جیره گلوکز مصرف کنند؛ این باید در شکمبه از کربوهیدراتهای مناسب در رژیم غذایی ساخته شود.
اگر میزان کربوهیدرات مناسب در رژیم غذایی برای پاسخگویی به نیازهای گلوکز در شیر کامل کافی نیست، کبد شروع به تولید گلوکز از سایر ترکیبات اساسی بدن – به خصوص ذخایر چربی می کند.
متاسفانه افزایش تولید نیز توسط کبد باعث افزایش تولید اسیدهایی به نام کتون میکند. همراه با عدم وجود قند خون، علائم بیماری را نشان می دهد.
همانطور که گفته شد، کتوز اولیه، زمانی رخ می دهد که گاوهای تولید کننده به سادگی نمی توانند به اندازه کافی کربوهیدرات بخورند تا نیازهای گلوکز خود را برآورده کنند، یا جایی که خوراک موجود کربوهیدرات کمی دارد.
کتوز ثانویه همچنین ممکن است رخ دهد زمانی که یک مشکل یا بیماری اولیه باعث ناراحتی در هضم یا متابولیسم کربوهیدرات توسط گاو می شود. حتی اگر مقدار خوراک کربوهیدرات برای عملکرد طبیعی بدن مناسب باشد. بیماری های اولیه درگیر در این نوع کتوز عبارتند از جابجایی معده چهارم، پریتونیت، ماستیت، متریت، تب شیر و یا هر گونه مشکل کاهش اشتها گاو برای مدت زمان طولانی .