جزییات مقاله

امولسیفایرها شاه کلید بهره وری طیور

اسم دسته: گروه مقالات طیوری
تعداد بازدید: 129
تاریخ: ۱۳۹۷ دوشنبه ۷ آبان
مرجع: ترجمه تحقیق و توسعه گلبار نوید بهار مقاله از جان سئده Jan Soede
                                     📌      

امولسیفایرها شاه کلید بهره وری طیور 

       درسال 2005 مقاله ای در مجله دنیای طیور WP به قلم  جان سئده با عنوان فیزیولوژی هضم چربی و ارتباط  ان با امولسفایرهای خوراکی  به چاپ رسید که هنوز هم برای مرور فلسفه کارکرد امولسیفایرها در تغذیه طیور رجوع به این مقاله حایز اهمیت است.خارج از لطف ندانستیم که به ترجمه این مقاله برای مخاطبین محترم سایت گلبار نوید بهار بپردازیم.

 

جان سئده   Jan Soede

دریافت کارشناسی ارشد تغذیه در دانشگاه واخینینگن

سپس وارد بخش  تحقیقات، فرمولاسیون گروه پروویمی شد.

مدتی برای نوتریفیت کار کرد

اکنون مدیر ABB / Viterra می باشد.

   

   👈 چربی‌­ها و روغن‌­ها جزء ثابت خوراک‌ طیور صنعتی هستند. استفاده از چربی‌ها برای تنظیم انرژی جیره ضروری است. افزودن امولسیفایر‌ها در جیره هضم و جذب انرژی در بدن طیور را تضمین می‌کند. هدف این مقاله بررسی چگونگی فعالیت امولسیفایرها و اهمیت آن در تغذیه طیور است.

 👈 امروزه برای تامین نیازهای گسترده طیور صنعتی  می­بایست خوراک آنها با انرژی زیاد و مواد غذایی گسترده‌ای غنی شود. برای تامین غلظت انرژی مناسب ضرورت استفاده از منابع چربی و روغن در خوراک را نشان می­دهد. البته غیر از اهمیت انرژی، چربی‌ها منبع اسیدهای چرب و حلال ویتامین‌های محلول در چربی هستند و بر خواص فیزیکی خوراک نیز تاثیر مطلوبی دارند. کاهش گرد و غبار و بهبود خوشخوراکی از مهمترین اثرات چربی ‌بر خواص فیزیکی خوراک هستند.

    ⭐️چربی‌ها از لحاظ انرژی و ترکیب اسیدهای چرب آنها تفاوت بسیار زیادی دارند. ساختار چربی و منبع آن بر ترکیب نهایی خوراک موثر است. البته بر قدرت انرژی‌دهی چربی‌ها عوامل دیگری همچون سن پرنده و وضعیت سلامتی  نیز موثر است.

    امولسیفایرها به صورت فیزیولوژیک در درون بدن به شکل اسیدهای صفراوی و لسیتین ترشح می‌گردند که البته مقدار آن برای این سطح روغن کافی نیست. امولسیفایرها  وقتی به صورت مکمل اضافه می‌شوند این نقش را کامل می‌کنند.

جذب ترکیبات لیپولیتیک

👈  چربیهای خوراک طیور به صورت ذرات درشت وارد دستگاه گوارش می شوند، تحت تاثیر نمک‌های صفراوی ذرات چربی به ذرات کوچکتر امولسیفه می‌گردند این امر سطح ذرات چربی را افزایش می‌دهد و در نتیجه سطح اتصال آنزیم‌های لیپازی افزایش می‌یابد. یک ملکول تری گلیسیرید مشتق شده از یک ملکول گلیسرول، که هر کربن آن به یک اسید چرب متصل شده است. تری گلیسریدها تحت تاثیر لیپازها به مونو گلیسرید و دو اسید چرب تجزیه می شوند.

👈در شرایط فیزیولوژیک بیشتر اسیدهای چرب مشتق شده از هیدرولیز لیپازها غیر قابل حل هستند. برای انتقال از محیط آبکی روده، مواد غذایی لیپولیتیک باید به شکل محلول تبدیل شوند. تشکیل میسل راه حل اصلی برای محلول شدن این اسیدهای چرب است. میسل­ها ترکیبی از اجزای آبگریز هستند که بوسیله مولکولهایی مشتمل بر هر دو قطب آبدوست و آبگریز به یکدیگر متصل می شوند و مانند یک پل ما بین چربی و آب عمل می‌کنند. ترکیبات دارای هر دو قطب آبدوست و آبگریز(آمفی پاتیک) می توانند هم منشا داخلی داشته و یا به صورت افزودنی از منابع خارجی وارد روده شوند.

👈 این ساختار میسل های کروی اسیدهای چرب قادر می سازد که در ناحیه روده با سایر ترکیبات محلول در چربی شبیه فسفولیپیدها، کلسترول و ویتامین های محلول در چربی محلول گردد. محلول سازی میسل ها می­تواند غلظت اسیدهای چرب را در روده تا هزار برابر افزایش دهد.

آرتیفایر Artefier

⭐️ اگرچه اخیرا کشف شده که اسیدهای چرب ممکن است از طریق میانجی واسطی جذب شوند؛ اما اغلب جذب اسیدهای چرب بوسیله جذب میسل ها از میان اینتروسیت و با انتشار غیرفعال رخ می دهد. انتشار غیرفعال یک نوع انتقال ترکیبات مواد مغذی از مجرای روده ای به داخل اینتروسیت ها است که به این منظور بر اساس غلظت ماده موثره روی هردوجهت غشا تاثیر می گذارد. برخلاف اسیدهای چرب آزاد، اسیدهای چربی که درون میسل ها جای دارند قادرند گرادیانت انتشار بالاتری در دیواره روده ایجاد کنند و اختلاف این گرادیانت موجب جذب بیشتر اسیدهای چرب می گردد.

آرتیفایر Artefier

ترکیب چربی و قابلیت هضم

👌🏽 اغلب اسیدهای چرب متصل به مولکول گلیسرول در چربی های صنعتی مورد استفاده بین 8 تا 22 اتم کربن دارند. اسیدهای چرب متوسط زنجیر C6-C12 قادرند بدون نیاز به میسل شدن در محیط آبی حل گردند. این امر قابلیت هضم بالا روغن نارگیل را توضیح می دهد. چرا که تقریباً 50% اسیدهای چرب آن 12 کربنه و کوچکترند. ویژگی هیدروفوبیک زنجیره کربن اسیدهای چرب طولانی و حلالیت در محیط آبی بدون تشکیل ابتدایی میسل بیشتر در نظر گرفته می شود.

👌🏽 اغلب اسیدهای چرب متصل به مولکول گلیسرول در چربی های صنعتی مورد استفاده بین 8 تا 22 اتم کربن دارند. اسیدهای چرب متوسط زنجیر C6-C12 قادرند بدون نیاز به میسل شدن در محیط آبی حل گردند. این امر قابلیت هضم بالا روغن نارگیل را توضیح می دهد. چرا که تقریباً 50% اسیدهای چرب آن 12 کربنه و کوچکترند. ویژگی هیدروفوبیک زنجیره کربن اسیدهای چرب طولانی و حلالیت در محیط آبی بدون تشکیل ابتدایی میسل بیشتر در نظر گرفته می شود.

آرتیفایر Artefier

👈بعلاوه طول زنجیره اسیدهای چرب، اسیدهای چرب از نظر درجه اشباع هم می توانند با همدیگر متفاوت باشند. هنگامی که اتم کربن بیشترین تعداد ممکن اتم هیدروژن را دارد مولکول اسیدچرب اشباع است. وقتی یک جفت اتم هیدروژن از جفت اتم کربن متصل به هم حذف شود کربن ها با هم پیوند دوگانه تشکیل می دهند و به این اسید چرب غیر اشباع می گویند. اسیدهای چرب غیراشباع ساختاری شکسته و منحنی شکل دارند در حالی که اسیدهای چرب اشباع ساختاری یکپارچه و خطی دارند (شکل 2). اسیدهای چرب غیراشباع با باندهای بیشتر در چربی کمک می کند تا میسل های ساختاری پایدارتر و بزرگتر داشته باشند. وقتی میسل ها از میزان بیشتری اسیدهای چرب غیراشباع تشکیل شوند موجب قابلیت هضم بیشتر اسیدچرب میشوند و در نتیجه ارزش انرژی متابولیسمی بیشتر می شود. وایزمن و همکاران نشان دادند افزایش نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع موجب افزایش خطی قابلیت هضم چربی می شود.

⭐️علاوه بر این نسبت موقعیت اسیدهای چرب روی تری گلیسیرید، با قابلیت هضم چربی ارتباط دارد. لیپاز اولیه اسیدهای چرب را از موقعیت 1 و 3 هیدرولیز می کند. اسیدچرب که باقی می ماند از مونوگلیسیرید است که روی موقعیت 2 قرار داده شده است.

    👌🏽هنگامیکه یک چربی با نسبت خاصی از اسیدهای چرب غیراشباع به اشباع تشکیل شد موقعیت 2 آن معمولا توسط یک اسید جرب اشباع اشغال می شود این مسئله موجب تشکیل بهتر میسل و افزایش قابلیت هضم اسیدهای چرب موجود می شود.

👈 برخی از چربی های اقتصادی(ارزان) برای صنعت مقدار بالایی از اسیدهای چرب آزاد دارند که از  تسویه روغن ها با کیفیت بالا بدست می آیند. افزایش سهم اسیدهای چرب آزاد موجب کاهش قابلیت هضم کل چربی می گردد. تفاوت در قابلیت هضم اسیدهای چرب و روغن ها به دلیل وجود مونوگلیسرید ها به عنوان بهبود دهنده های تشکیل میسل است. همانطور که قبلاٌ ذکر شد بعنوان یک مولکول آمفیپاتیک، مونوگلیسیرید نقش مهم در تشکیل میسل اجرا می کند.

آرتیفایر

سن پرنده و وضعیت سلامتی

👈به طور کلی پرندگان بالغ قادر به هضم چربی خوراک به طور موثرتری نسبت به پرندگان جوانتر هستند. که این امر به علت محدودیت ترشحات نمک صفراوی و کارایی کمتر چرخه نمک های صفراوی رخ می دهد. محدودیت ترشح نمک صفراوی در سنین جوانی اثر گسترده ای بر قابلیت هضم چربی ها می گذارد.

👈  بعلاوه سن، وضعیت سلامتی گله با کارآیی هضم چربی مرتبط است. اغلب مشاهده شده که قابلیت هضم چربی به شدت در طول و بعد از بیماری عفونی موثر بر اپیتلیوم روده مختل می شوند. بعلاوه آسیب به ظرفیت جذب بوسیله پارگی سلولهای اپیتلیال روده، همچنین میزان بین عمق کریپت و طول ویلی تغییر می کند. میزان افزایش گردش سلولهای اپیتلیال به افزایش عمق کریپت در موکوس دستگاه گوارش منجر می شود.

👈  آزادسازی صفرا از لوزالمعده به داخل روده اصولا بوسیله عمل هورمون کوله سیستوکینین کنترل می شود. سنسورهایی که در کریپتهای موکوس روده به حضور چربی، حساس هستند. فقدان تحرک سلولهای محرک کوله سیستوکینین با افزایش عمق کریپت ناشی از یک بیماری عفونی، ترشح نمک صفراوی در حفره روده ای را کاهش می دهد. در نتیجه تشکیل میسل کاهش یافته و کارایی چربی کاهش می یابد.

👈  آدام و همکاران نشان دادند کاهش ترشح نمک های صفراوی روی قابلیت هضم چربیهای اسیدچرب زنجیره بلند نسبت به آنهاییکه مثل روغن نارگیل زنجیره کوتاه هستند در تشکیل میسل تاثیر بیشتری خواهد داشت.

سایر فاکتورهای تغذیه ای

     👌🏽  جیره های غنی از غلات که سهم بیشتری از کربوهیدراتهای غیرتغذیه ای شناخته  مانند پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای NSP'S را دارند. این ترکیبات NSP'S که ویسکوزیته دستگاه گوارش را بالا می برد قابلیت هضم ترکیبات تغذیه ای که توسط آنزیم های پانکراتیک را بر روی ماده های موثره و ترکیبات حاصله از فرآیند هضم را مختل می کند. افزایش ویسکوزیته میزان عبور خوراک را کاهش می دهد که این به نوبه خود موجب تسهیل تکثیر باکتری ها در دستگاه گوارش می شود.

اهمیت امولسیفایرها

       ✔️ در تمامی موارد، عوامل تغذیه ای (نوع و سطح چربی، تعاملات مغذی) و وضعیت پرنده (سن، میزان عفونت) که منجر به هضم ناقص چربی موجود در غذا می شوند، امولسیفایر های تغذیه می توانند کاهش قابلیت هضم ناشی از آن را جبران کنند. امولسیفایر به عنوان مولکول amphipatic قطبی (شامل یک بخش هیدروفیل و یک هیدروفوب) می تواند بین مواد محلول در آب و چربی ارتباط برقرار کنند و پلی برای چسبیدن آن ها شوند. این امر امولسیفایر را قادر می سازد با کمبود نمکهای صفراوی برای مصرف چربی را پشتیبانی کند. هیدروفیلیک و لیپوفیلیک (به عنوان مشخصه های ساختار مولکولی آنها) در امولسیفایر های خارجی متفاوت است. تعادل بین این دو مقدار HLB نامیده می شود و بین 0 تا 20 می باشد. مقدار HLB پایین تر امولسیفایر lipophilic و برعکس مقدار HLB بالاتر امولسیفایر هیدروفیلیک است. امولسیفایر های HLB کم در پراکنده شدن آب در روغن فعال هستند، بنابراین کاهش اندازه ذرات از قطرات چربی خوراکی و در نتیجه افزایش سطح اتصال و امولسیفایرهای HLB بالا در پراکنده شدن روغن در آب فعالتر هستند، در نتیجه تحریک تشکیل میسل و حل کردن اسیدهای چرب در آب از نتایج استفاده از آنهاست. با توجه به این که اکثر فرایندهای محدود کننده در قابلیت هضم چربی مربوط به تشکیل میسل است، اثر یک امولسیفایر با HLB بالا می تواند هضم چربی از چربی های اضافه شده را افزایش دهد. نتایج آزمایشات نشان می دهد که اضافه کردن یک امولسیفایر هیدروفیلیک به جیره جوجه های گوشتی، هضم چربی و به تبع آن ارزش انرژی متابولیسمی در جیره را بهبود می بخشد. میزان این بهبودی بستگی به نوع و خواص فیزیکی اضافه شده چربی دارد، زیرا نسبت U / S و FFA به نظر بسیار مهم هستند. به نظر می رسد افزودن یک امولسیفایر هیدروفیلیکی به جیره جوجه های گوشتی، قابلیت هضم چربی های خوراک را در شرایط مختلف بهبود می بخشد. بیشترین ارزش را می توان در زمانی که از چربی­های خوراکی با قابلیت هضم پایین در غذا گنجانده شده باشد یافت. عوامل غیر تغذیه ای مانند سن پرنده و به خصوص وضعیت سلامت می توانند ارزش اضافی که توسط امولسیفایرها ایجاد می شود را افزایش دهند. امولسیفایر ها در زمان عدم استفاده از آنتی بیوتیک ها و محرک رشد ها می توانند به خوبی نقش خود را در بهبود متابولیسم انرژی در حیوان فعال کنند. امولسیفایرهای تغذیه ای به خصوص وقتی که فرمول جیره جوجه ها با منابع چربی ارزان تنظیم شده باشند در بهینه سازی قابلیت هضم چربی بسیار موثر است. فاکتورهای غیرتغذیه ای مثل سن پرنده و وضعیت سلامت به طور ویژه ای ارزش حضور و استفاده از امولسیفایرها را افزایش می دهد. این امر به طور ویژه ای فقدان استفاده  آنتی بیوتیک های محرک رشد، فشار مازاد روی سلامت گله های گوشتی و به تبع آن قابلیت هضم خواهد گذاشت.

 

لطفا از طریق فرم زبر نظر خود را ارسال نمایید

بدون نظر!


آدرس

ایران ، تهران ، میدان توحید ، خیابان نصرت غربی بعد از خیابان خوش، پلاک 118 ، ساختمان گلبار

تلفن

+98 21 66431060

دورنگار

+98 21 66939105

ما را دنبال کنید

info@golbar-chemi.com